Història Fotografia Minutera

 

La fotografia minutera sorgeix entre finals del segle XIX i principis del segle XX.

Va néixer com una alternativa a la fotografia d’estudi donat què era cara, centrada en les urbs i accessible a la gent adinerada.

La fotografia minutera va trobar el seu espai en places, alberedes, passejos i també en pobles aïllats.

Va servir per retratar a persones que d’una altra forma no haguessin tingut registre. El fotògraf minuter era el fotògraf dels pobres.

Amb poca acollida per part dels fotògrafs de l’alta societat, donada la seva competència, va suposar per una gran part de la població  poder tenir un record dels seus éssers estimats, sobretot durant l’ època de la guerra civil.

 

Els minuters treballaven amb una capsa de fusta que servia de càmera i laboratori. Normalment la fabricaven ells mateixos o l’enviaven a fabricar a un fuster. Aquest artefacte permetia realitzar al moment una fotografia negativa i la seva positiva en blanc i negre lliurant-la en uns 10 minuts al client.

 

Qui no té fotografies d'un minuter, aquells retrats petits en blanc i negre que van quedar guardats en un calaix?.  Nostres, dels nostres pares o dels nostres avis, tots hem viscut directament o com a llegat dels nostres avantpassats una experiència amb la fotografia minutera.

 

A Espanya se l’anomenava Fotografia Minutera pel temps d’entrega. A Brasil i a Portugal li deien Lambe Lambe perquè es llepaven el paper per comprovar quin era el costat de l'emulsió. I a la resta de Sud-amèrica,  Foto Agüita perquè les còpies es rentaven en una galleda amb aigua.

 

Encara que els fotògrafs minuters eren majoritàriament homes també hi havia algunes dones. Ens queda constància gràfica que a Oviedo treballava Josefa Carril, més coneguda com "La Torera" que fins i tot té una estàtua de bronze amb el seva càmera minutera allà mateix.

L'últim fotògraf minuter de l'època en actiu és Àngel Román Allas, "El minutero de Segòvia", amb la seva placa a la Plaça de Sant Martí pels seus més de setanta anys de treball en aquesta.

 

A Espanya actualment hi ha alguns fotògrafs i associacions de fotografia que treballen per la recuperació de l'ofici del fotògraf minuter i per la divulgació i transmissió de la fotografia artesanal.